preveza 2022

Εμπορικές διαδρομές

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

A/AΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
1ΣΑΪΤΑΝ ΠΑΖΑΡ
2ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
3ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
5ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
5ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
6ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
7ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
8ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
9ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
10ΜΑΡΙΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σαϊτάν Παζάρ

«Την εποχή της Τουρκικής Κατοχής, βρισκόταν στην Πρέβεζα ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το καλντερίμι, στο σημείο όπου είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επομένη, ο διοικητής πέρασε από εδώ, το άλογό του γλίστρησε κι’ ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας: “Σαϊτάν Παζάρ”, δηλαδή, Διαβολοπάζαρο»

Αποτυπωμένο σε τρεις μαρμάρινες πλάκες στην πρόσοψη ενός κτιρίου, το παραπάνω κείμενο εξηγεί στον επισκέπτη πως απέκτησε το όνομά του ο δρόμος. Βουκαμβίλιες, γιασεμιά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες στολίζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια του και τα παραδοσιακά μαγαζιά του.

Ενετικός Πύργος του Ρολογιού

Κτίστηκε το 1752 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας. Φέρει περήφανα το περίφημο ηλιακό ρολόι και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας. Μεταγενέστερα προστέθηκαν σε αυτόν  το «καπέλο» στην κορυφή και το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Χαραλάμπους

Η εκκλησία είναι μονόκλιτη Βασιλική, και φημίζεται για το ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο της, που είναι έργο καλλιτεχνικό, ανεκτίμητης αξίας, και υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε το 1827-1828. Το τέμπλο αυτό αποτελεί δημιούργημα Ηπειρωτών σκαλιστών-τεχνιτών, οι οποίοι δούλευαν με πίστη και υπομονή για πολλά χρόνια μέχρι να το τελειοποιήσουν. Χάρη σ’ αυτό το εξαίρετο κατασκεύασμα, που συμβολίζει την άμπελο και περιλαμβάνει πολλές παραστάσεις από την Αγία Γραφή, καθώς κι από όλες τις φάσεις κατασκευής του ναού, ιδιαίτερα της εσωτερικής διακόσμησης, ο ναός έχει χαρακτηριστεί νεοκλασικό διατηρητέο μνημείο.

Θεοφάνειο Σχολείο

Κτίστηκε μεταξύ 1825-1844 με κληροδότημα του Πρεβεζιάνου Αναστάσιου Θεοφάνους, ενός επιφανούς εμπόρου που δραστηριοποιούνταν στην Ρωσία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Παλιά Πόλη

Η παλιά πόλη, με τα σπίτια του 19ου και 20ου αιώνα, δίνει μια ζωντανή εικόνα της Παριζιάνικης κοινωνίας εκείνης της εποχής, συνδυάζοντας στοιχεία ηπειρώτικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικά μπαρόκ των Ιόνιων νησιών καθώς και νεοκλασικά.

Φρούριο Άγιου Ανδρέα

Βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά της πόλης σε ένα σημείο όπου παλιότερα ήταν επάνω στη θάλασσα. Σήμερα δεν είναι πλέον παραθαλάσσιο, αλλά είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης, κοντά στο λιμάνι. Κτίστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 17ου αιώνα και ανακαινίσθηκε από τους Βενετούς στα τέλη του. Ο Αλή Πασάς ενίσχυσε το φρούριο στις αρχές του 19ου αιώνα και κατασκεύασε έναν περιμετρικό τοίχο με μια τάφρο και τρείς πύλες. Το κάστρο διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και εντυπωσιάζει με τα επικλινή του τείχη και την έξοχη γεωμετρία των γωνιακών προμαχώνων.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Γνωστό και ως Γενί Καλέ, κτίστηκε από τον Αλή Πασά στο νοτιότερο άκρο τις παλιάς πόλης της Πρέβεζας, στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που αποφάσισε να περιστοιχίσει περιμετρικά, με τάφρο την πόλη. Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο. Το περίμετρικό τείχος ενισχύθηκε στην πορεία με προμαχώνες στην βόρεια αλλά και στην νότια πλευρά που είναι και η είσοδος του Αμβρακικού κόλπου.

Κάστρο Παντοκράτορα

Το κάστρο του Παντοκράτορα κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά βάσει σχεδίου του Γάλλου μηχανικού Yadocourt. Έχει σχήμα πενταγώνου με ψηλά τείχη, έναν προμαχώνα στην προκυμαία, τάφρο χωρίς νερό στην βορεινή πλευρά και μια ακόμα τάφρο με νερό στο νότιο κομμάτι του κάστρου. Σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κεντρικός Παραλιακός Δρόμος

Μπροστά από το κάστρο ξεκινάει ο κεντρικός παραλιακός δρόμος της Πρέβεζας με μερικά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

Μαρίνα Πρέβεζας

Η Μαρίνα Πρέβεζας βρίσκεται έχει χωρητικότητα ελλιμενισμού 300 σκαφών και είναι ιδανικό σημείο εκκίνησης για κρουαζιέρα στο Ιόνιο, για ιστιοπλοΐα και για αναψυχή σε πληθώρα κοντινών προορισμών πλούσιας φυσικής ομορφιάς.

favv

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Η πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται στο επίκεντρο της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Ιταλίας. Η προνομιακή θέση της επιτρέπει στην Πρέβεζα να λειτουργεί ως εμπορικός κόμβος για περιφερειακές και διασυνοριακές συνδέσεις, καθώς διαθέτει πρόσβαση σε εσωτερικές πλωτές οδούς μεταφοράς μέσω του Αμβρακικού, σε θαλάσσιες οδούς μεταφοράς μέσω του Ιονίου πελάγους, σε λιμένες, σε αερολιμενικές υποδομές και γενικά εξυπηρετεί όλες τις δυνατές πολυτροπικές συνδέσεις.

Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας

Ενδεικτικά, το 80% του διεθνούς εμπορίου διεξάγεται μέσω των θαλάσσιων μεταφορών, χάρη
στην ικανότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων με ασφάλεια και μεταξύ μεγάλων αποστάσεων.

Κάθε εμπορικός δρόμος είναι ένα δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης που προσδιορίζεται ως μια σειρά από μονοπάτια και στάσεις που χρησιμοποιούνται για την εμπορική μεταφορά φορτίου.
Επιτρέποντας στα αγαθά να φτάσουν σε απομακρυσμένες αγορές, ένας ενιαίος εμπορικός δρόμοςπεριέχει αρτηρίες μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες μπορούν περαιτέρω να συνδέονται με μικρότερα δίκτυα εμπορικών και μη εμπορικών διαδρομών.
Αυτή ακριβώς η ευκαιρία, δηλαδή η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου εμπορικών διαδρομών παρέχεται μέσω της πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πρέβεζας», καθώς οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν γίνονται μέλη ενός οργανωμένου εμπορικού δικτύου και ωφελούνται από τις δημιουργούμενες συνέργειες.
Ο σχεδιασμός των εμπορικών διαδρομών έγινε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας, που αξιοποιεί την εφοδιαστική αλυσίδα για την επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή, ανακύκλωση και διάθεση των αποβλήτων σε βρόχο ανατροφοδότησης. Αυτή η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς λαμβάνει υπ’ όψιν της το πλήρες εύρος χρησιμότητας της εκάστοτε εφοδιαστικής αλυσίδας, που περιλαμβάνει την εφαρμογή πράσινων πρακτικών και στρατηγικών διαχείρισης τόσο των εμπρόσθιων όσο και αντίστροφων τμημάτων των αλυσίδων εφοδιασμού.
Ειδικότερα, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πρέβεζας, υπό το συντονισμό του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, θα λειτουργεί με την αρωγή του Δήμου Πρέβεζας ως το σημείο συνάντησης ανθρώπων που μετακινούνται εντός της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Ιταλίας, συνεισφέροντας στην προώθηση και ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας.

italy greece bond

ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Οι εμπορικές διαδρομές της Πρέβεζας θα προβάλλονται μέσω του ιστότοπου της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πρέβεζας»

Scroll to Top